Авиокомпании



AIR FRANCE,ALITALIA,AUSTRIAN,AIRKENYA EXPRESS
AIR MALTA,AIR ITALY,AEROFLOT,AEROSVIT AIRLINES
BRITISH AIRWAYS,BULGARIA AIR,HAHN AIR,HEMUS AIR,CHINA SOUTHERN AIRLINES,CZECH AIRLINES CSA
QATAR AIRWAYS,ROYAL JORDANIAN,ROSSIYA-RUSSIAN AIRLINES,UTAIR AVIATION JSC,AEGEAN AIRLINES,GULF AIR,EL AL ISRAEL AIRLINES
VIAGGIO AIR,BRUSSELS AIRLINES,CYPRUS AIRWAYS
SINGAPORE AIRLINES,SIBERIA AIRLINES,SRILANKAN AIRLINES,EMIRATES,ETHIOPIAN AIRLINES
KENYA AIRWAYS,KLM ROYAL DUTCH AIRLINES
LUFTHANSA,LOT POLISH AIRLINES,MALEV HUNGARIAN AIRLINES,IBERIA,OLYMPIC AIRLINES
TAROM,TURKISH AIRLINES,UNITED AIRLINES
KD AVIA,MALAYSIA AIRLINES

събота, 3 май 2008 г.

самолетни билети кипър ларнака

С http://www.expedia.bg/ може да закупите самолетни билети за целия свят.
За актуални цени и промоции на самолетни билети до Кипър Ларнака посетете www.expedia.bg


Република Кипър е държава, разположена на о-в Кипър. Двата основни и официални езика в Република Кипър са гръцкият и турският, следвани по говоримост от английския и руския.

До 1960 година островът е колония на Обединеното кралство, след което получава своята независимост. Все още на острова се намират две действащи военни бази под юрисдикцията на Обединеното кралство. Освен това, поради големия процент англоговорящи и спокойна атмосфера, Кипър е предпочитан алтернативен дом за много англичани.[източник?]

През 1974 година след кратък период на насилие между гърци и турци, близо една трета от острова е окупирана от турски войски по силата на Гаранционния договор от 1960 г. Хиляди кипърски гърци са принудени да избягат за една нощ от домовете си, губят цялото си имущество и никога повече не се завръщат там. Създадена е Турската република Северен Кипър, призната единствено от Република Турция. Окупираните територии са разделени чрез „зелена линия“, дълга 180 km и охранявана от войски на Организацията на обединените нации. Тази своеобразна граница минава през столицата Никозия, която е последната разделена столица в света след падането на Берлинската стена. През 2007 г. части от нея са разрушени откъм южната ѝ половина.

Република Кипър е член на Европейския съюз от 2004 г. и се планира еврото да бъде въведено там като официална валута, считано от 1 януари 2008. При започване на преговори за присъединяване на Р. Турция към ЕС, Брюксел постави въпроса за изтегляне на военните ѝ сили от Кипър преди присъединяването.

Кипър е населен от още от зората на човешката цивилизация. Владян от Рим, древна Гърция, Египет, Османската империя, Венеция и др. народи през един или друг период от своята история. Съответно влиянието на тези многообразни култури може да се наблюдава върху намерените артефакти и произведения на изкуството. Островът е изключително богат на исторически забележителности — замъкът на Пафос, разкопки на комплекс древни вили, Гробниците на Кралете, християнски базилики, древни езически храмове, укрепления и неолитни поселища.

Държавно устройство [редактиране]
Основна статия: Държавно устройство на Кипър

Административно деление [редактиране]
Основна статия: Административно деление на Кипър
Кипър се дели на 33 общини, но заради политическото разделение на острова е прието той да бъде разделян на северна (турска) и южна (гръцка) част на острова.


Природа [редактиране]
Природата е съчетание от планини и равнини. Десет процента от територията е използвана за пасища. В миналото островът е бил покрит с гори, но днес те са изсечени и на тяхно място има маквиси и твърди иглолистни гори.


Стопанство [редактиране]
Основна статия: Стопанство на Кипър

Население [редактиране]
Основна статия: Население на Кипър
Градът с най-голямо население е Лимасол - над 70 000 души. Столицата Никозия е на 3-то място с 42 000. Ако се счита агломерацията, столицата е най-голям град на острова с 210 000 души население. Повечето гърци изповядват православно християнство, а турците — ислям.


История [редактиране]
В Кипър са открити находки от неолита (ок.7000-3800 г. пр.н.е.). Едни от първите заселници на острова са Микенците и Финикийците(1050-600 г. пр.н.е.),а по-късно там се заселват и Асирийците,Египтяните и Персите(700-475 г. пр.н.е.) Докато най-накрая там не се установяват гърците.

На 1 август 1960 г. Кипър получава своята независимост. Първият президент на републиката е архиепископът Макариос ІІІ (1913-1977), който по този начин държи в ръцете си църковната, и светската власт. Но още през 1963-1964 г. са първите размирици. През 1964 г. в страната са разположени базите на умиротворителните войски (ООН),чиято мисия продължава и до днес.На 20 юли 1974 г. турските войски предприемат десант и така стъпват на северното крайбрежие. Завземат около една трета от острова и окупират северната част на републиката. Окупацията продъжава и до днес. През 1983 г. в окупираната от турците част на острова предводителят на турските кипърци Рауф Денкташ основава Турска република Северен Кипър, която до момента е призната единствено от Турция.

Няма коментари: