Авиокомпании



AIR FRANCE,ALITALIA,AUSTRIAN,AIRKENYA EXPRESS
AIR MALTA,AIR ITALY,AEROFLOT,AEROSVIT AIRLINES
BRITISH AIRWAYS,BULGARIA AIR,HAHN AIR,HEMUS AIR,CHINA SOUTHERN AIRLINES,CZECH AIRLINES CSA
QATAR AIRWAYS,ROYAL JORDANIAN,ROSSIYA-RUSSIAN AIRLINES,UTAIR AVIATION JSC,AEGEAN AIRLINES,GULF AIR,EL AL ISRAEL AIRLINES
VIAGGIO AIR,BRUSSELS AIRLINES,CYPRUS AIRWAYS
SINGAPORE AIRLINES,SIBERIA AIRLINES,SRILANKAN AIRLINES,EMIRATES,ETHIOPIAN AIRLINES
KENYA AIRWAYS,KLM ROYAL DUTCH AIRLINES
LUFTHANSA,LOT POLISH AIRLINES,MALEV HUNGARIAN AIRLINES,IBERIA,OLYMPIC AIRLINES
TAROM,TURKISH AIRLINES,UNITED AIRLINES
KD AVIA,MALAYSIA AIRLINES

събота, 3 май 2008 г.

самолетни билети до литва

С http://www.expedia.bg/ може да закупите самолетни билети за целия свят.
За актуални цени и промоции на самолетни билети до Литва посетете www.expedia.bg

Литва, официално Република Литва (на литовски Lietuva или Lietuvos Respublika) е държава в Североизточна Европа. Най-голямата от трите балтийски държави граничи с Латвия на север, с Беларус на югоизток , с Полша на юг, с Балтийско море на северозапад и с Русия на югозапад посредством Калининградска област. Литва е държава членка на Европейски съюз от 1 май, 2004.

До средата на двадесети век названието на страната на български е Литвания. Смяната е част от по-широк процес на заместване на имената на много други държави с руски.


История [редактиране]
Основна статия: История на Литва
Наименованието Литва (Lituae) за първи път е споменато в Кведлинбургските анали в 1009 г.

В края на XII век Литва и Беларус се образувало Великото Литовско княжество. Първия известен владетел на Литва е Миндаугас (Миндовг, 1238-1263)

Великия литовски княз Ягело обединява Литва и Полша.

През Първата световна война (1915 г.) Литва е окупирана от Германия.

На 16 февруари 1918 г. във Вилнюс представителството на литовския народ — Съвет на Литва (Lietuvos Taryba) — провозгласява независима Литва.

В 1920-1922 г. Литовската държава е призната от международната общност. Столица става Каунас.

На 10 октомври 1939 на територията на Литва навлизат съветски войски по силата на Договора за присъединяването на Вилнюс и околността му, осъществено с помощта на СССР. На 15 юни 1940 Литва влиза в състава на СССР като Литовска Съветска Социалистическа Република, след като ден по-рано Москва предявява ултиматум да се позволи увеличаване на съветския контингент и правителството да подаде оставка. Към страната са присъединени територии от Полша, включително историческата столица Вилнюс.

През 1941-1944 г. Литва е окупирана от нацистска Германия. От 1944 до 1990 страната отново е в състава на СССР.

На 11 март 1990 г. Върховния Съвет на Литовската Република провозгласява акт за възстановяване на независимостта на Литва.

На 29 март 2004 г. Литва става член на NATO. На 1 май 2004 г. Литва става член на ЕС.


Държавно устройство [редактиране]
Основна статия: Държавно устройство на Литва
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
Държавен глава на Литва е президентът, който се избира с петгодишен мандат. Сегашният президент на Литва е Валдас Адамкус, който се връща в Литва след години прекарани в САЩ и Канада заедно със своята съпруга Алма Адамкиене. В неговите ръце е съсредоточена и външната политика. Президентът, по одобрение на парламента, определя министър-председателя, а на последните номинации определя и останалата част от кабинета, както и броя на останалите държавни служители и съдии, както и Органическият съд (LR Konstitucinis Teismas).

Литовският парламент (Seimas) има 141 члена, които се избрани с четиригодишен мандат. Около половината членове от това законодателно тяло са избрани от избирателни райони (71), а останалата половина (70) са избрани от национален вот. Партията трябва да получи поне 5% от националния вот, за да бъде избрана в Сеимите (Seimas).


Административно деление [редактиране]

Карта на ЛитваОсновна статия: Административно деление на Литва
Територията на Литва е разделена на 10 окръга, които от своя страна са разделени на 43 общини, 8 градски района, а също и на 9 района. Те от своя страна се делят на 500 кметства.

Граските райони обхващат територията на един град, а в някои случаи и на крайградските райони.


Природа [редактиране]
Основна статия: Природа на Литва
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
Литва е разположена край Балтийско море. Има предимно равнинен и хълмист релеф. Климатът е преходен от морски към континентален. Средната януарска температура е -5° С, а средната юлска температура 17° С. Валежите са около 600 mm годишно. Главната река е Неман (Нямунас). Има и около 3000 езера.

Горите са смесени. Има 1 национален парк (30 806 ha), 3 резервата (17 534 ha) и 456 други природни обекта.


Стопанство [редактиране]
Основна статия: Стопанство на Литва
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
Литва е индустриално-аграрна страна. Основни отрасли са машиностроене (кораби), метало- и дървообработване, химическа, текстилна и хранително-вкусова промишленост (рибно-консервна). Със селско стопанство се занимават 35% от населението на страната. Водещ отрасъл е месо-млечното говедовъдство. Повсеместно се отглеждат ръж, пшеница, ечемик, овес, лен, захарно цвекло, картофи, зеленчуци и др.


Вилнюс (на литовски: Vilnius) е столицата на Литва. Разположен е при вливането на река Вилня в река Нерис. Населението му се състои предимно от литовци, но има значително полско и руско малцинство. Градът е един от финансовите центрове на Балтийските страни.

Название на града [редактиране]
Поради разнообразния етниески състав на населението населявало Вилнюс през вековете, градът е получил различни названия - на руски Вильна, литовски Vilnius, белоруски Вiльня, полски Wilno, иврит װילנע, латвийски Viļņa. Името на града произлиза от названието на река Вилня (литовскиVilnia).

В древните писмени източници се е наложила формата Вильня, Wilnia, Vilna. В други писмени паметници след 14 век се употребява формата Wilno, Vilno и други варианти на това название. В литовските паметници от 1600, 1653 и по-следващите години започва да се среща варианта Vilnius.

От втората половина на 19 век и особено след потушаването на въстанието от 1863 в Литва, придобило голямо значение начина на изписване на името на града. Формата Вильна се смятала за руска, а написано като Вильно се смятало като заявяване на полския характер на града (до към края на 30-те години на 20 век населението на Вилнюс е било предимно полско).


История [редактиране]
Вилнюс се споменава за първи път през 1323 г. в писмата на Великия княз на Литва Гедиминас до германските градове. В тях Гедиминас приканва германци и евреи да се заселят в столицата му. Върхът в своето развитие Вилнюс достига при Великия княз Сигизмунд II Август, който през 1544 г. мести палата си там. Следват десетилетия на бърз растеж подпомогнат и от основаването през 1579 г. на Вилнюския университет при крал Стефан Батори. Университетът става един от най-важните културни центрове в Полско-литовската държава. По време на Руско-Полската война от 1654–1667 г. градът е окупиран и опожарен, а населението му избито. Растежът на Вилнюс се прекъсва за известно време, но отново набира сили и в края на XIX в. населението му достига 20 000 души, което го прави един от най-големите градове в Северна Европа.


Местоположение [редактиране]

Кулата "Европа" - най-високият небостъргач в Балтийските страни.Вилнюс се намира в североизточна Литва на мястото, където река Вилня се влива в река Нерис. Разположението му далеч от центъра на страната може да се обясни с множеството промени в нйните граници през годините. Някога градът е бил не само културно, но и географски в самия център на Великото литовско княжество.

Градът е разположен на 312 км. от Балтийско море и главното пристанище на Литва Клайпеда. Магистрали свързват Вилнюс другите големи градове в страната: Каунас (102 км.), Шяуляй (214 км.) и Паневежис (135 км.).

В момента градът се разпростира на 402 квадратни километра. 20,2 % от тях са заети от сгради, а в останалите преобладават зелените (43,9 %) и водните (2,1 %) площи.


Население [редактиране]
Според последното преброяване на населението от 2001 г. Вилнюс има население от 542 287 души, от които 57,8 % литовци, 18,7 % поляци, 14 % руснаци, 4 % беларуси, 1,3 % украинци и 0,5 % евреи(по националност).