Авиокомпании



AIR FRANCE,ALITALIA,AUSTRIAN,AIRKENYA EXPRESS
AIR MALTA,AIR ITALY,AEROFLOT,AEROSVIT AIRLINES
BRITISH AIRWAYS,BULGARIA AIR,HAHN AIR,HEMUS AIR,CHINA SOUTHERN AIRLINES,CZECH AIRLINES CSA
QATAR AIRWAYS,ROYAL JORDANIAN,ROSSIYA-RUSSIAN AIRLINES,UTAIR AVIATION JSC,AEGEAN AIRLINES,GULF AIR,EL AL ISRAEL AIRLINES
VIAGGIO AIR,BRUSSELS AIRLINES,CYPRUS AIRWAYS
SINGAPORE AIRLINES,SIBERIA AIRLINES,SRILANKAN AIRLINES,EMIRATES,ETHIOPIAN AIRLINES
KENYA AIRWAYS,KLM ROYAL DUTCH AIRLINES
LUFTHANSA,LOT POLISH AIRLINES,MALEV HUNGARIAN AIRLINES,IBERIA,OLYMPIC AIRLINES
TAROM,TURKISH AIRLINES,UNITED AIRLINES
KD AVIA,MALAYSIA AIRLINES

събота, 3 май 2008 г.

самолетни билети Латвия Рига

С http://www.expedia.bg/ може да закупите самолетни билети за целия свят.
За актуални цени и промоции на самолетни билети до Латвия Рига посетете www.expedia.bg




Латвия, официално Латвийска република (латвийски: Latvija или Latvijas Republika) е държава в Североизточна Европа. Тя граничи с Балтийско море и е една от трите балтийски държави, заедно с Естония и Литва, с които граничи на север и на юг съответно. Съседите ѝ на изток са Русия и Беларус.

На 20 септември 2003 г. на всенароден референдум латвийците гласуват за присъединяването на Латвия към Европейския съюз и на 1 май 2004 г. страната става членка. На 29 март 2004 г. Латвия се присъединява към НАТО.

До средата на двадесети век названието на страната на български е Летония. Смяната е част от по-широк процес на заместване на имената на много други държави с руски.



История [редактиране]
Основна статия: История на Латвия
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
Известни през повечето време като Ливония, земите, които днес представляват Латвия, през XIII век попадат под влиянието на немския рицарски орден „Братя на меча“. През XVIII и XIX век обаче Латвия е завладяна от Русия заедно със съседните области. След като Русия е опустошена от революцията и Първата световна война, Латвия обявява независимостта си на 18 ноември 1918 г. От 1934 г. е авторитарна държава. Периодът на независимост продължава кратко, тъй като Съветският съюз анексира страната под името Латвийска ССР на 17 юни 1940 г. като косвена последица от сключения през август 1939 Пакт Рибентроп-Молотов.

С изключение на периода на нацистка окупация от 1941 до 1944 през Втората световна война, Латвия остава съветска република като Латвийска Съветска Социалистическа Република, докато реформите на съветския лидер Горбачов не стимулират латвийското движение за независимост и на 21 август 1991 тя става независима. Оттогава Латвия върви по път на засилване на връзките си със Запада и става член на НАТО и на Европейския съюз през 2004.


Държавно устройство [редактиране]
Основна статия: Държавно устройство на Латвия
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
Законодателния орган е стоместен Сейм (еднокамарен парламент), който се преизбира пряко от народа на всеки четири години. Президентските избори се провеждат отделно, също на четири години. Президентът се избира от Сейма. Той назначава министър-председател, който заедно с кабинета си образува изпълнителната власт.


Административно деление [редактиране]
Основна статия: Административно деление на Латвия
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
Латвия е разделена на 26 района. 7 града имат отделен статут.



Природа [редактиране]
Основна статия: Природа на Латвия
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
Обширни части от Латвия са покрити с гори. Има повече от 12 000 малки реки и над 3 000 езера. Повечето от страната се състои от плодородни ниско разположени равнини и хълмиста местност на изток, като най-високата точка е Гайзинкалнс на 312 м.

Плиткият Рижки залив се намира в северозапада на страната. Столицата Рига е разположена на бреговете му, където река Даугава се влива в него. Други големи градове са Даугавпилс нагоре по течението и Лиепая на балтийския бряг.

Латвийският климат е морски и умерен, с хладни лета и влажни умерени зими.


Стопанство [редактиране]
Основна статия: Стопанство на Латвия
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
Преходната латвийска икономика е възстановена от руската финансова криза от 1998 предимно заради ограничения бюджет на предишното правителство и постепенното пренасочване на износа към страните от Европейския съюз, намалявайки търговската зависимост от Русия. Повечето компании, банки и недвижими имоти са приватизирани. Латвия официално се присъединява към Световната търговска организация през февруари 1999 и към Европейския съюз през май 2004.


Население [редактиране]
Основна статия: Население на Латвия
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
Под 60% от населението са етнически латвийци. Около 30% са руснаци, за чието благосъстояние Русия продължава да бъде загрижена. В по-големите градове като Рига и Даугавпилс руснаците превъзхождат по брой латвийците. Значителни малцинства от други страни като Беларус, Украйна и Полша също живеят в Латвия.

Латвийският, един от балтийските езици, е официалният на страната, но руският също е широко разпространен. Населението е предимно християнско, разделено между лутеранска, католическа и руска православна църква. Друга религия е „диевтури“, чиито исторически корени се основават на митологията от предхристиянската епоха.

Рига (на латвийски Rīga) е столица и най-голям град на Латвия. Разположен е при вливането на река Даугава в Балтийско море. Населението на града е 719 613 жители от преброяването през 2008 г., приблизително равен брой от които са латвийци и руснаци.


Личности Родени в Рига
Вилхелм Оствалд (1853-1932), германски химик
Михаил Тал (1936-1992), шахматист
Алексей Широв (1972), шахматист
Починали в Рига
Ойген д'Албер (1864-1932), британски композитор
Други личности, свързани с Рига
Иван VI (1740-1764), император на Русия, затворник в града през 1741-1744