Авиокомпании



AIR FRANCE,ALITALIA,AUSTRIAN,AIRKENYA EXPRESS
AIR MALTA,AIR ITALY,AEROFLOT,AEROSVIT AIRLINES
BRITISH AIRWAYS,BULGARIA AIR,HAHN AIR,HEMUS AIR,CHINA SOUTHERN AIRLINES,CZECH AIRLINES CSA
QATAR AIRWAYS,ROYAL JORDANIAN,ROSSIYA-RUSSIAN AIRLINES,UTAIR AVIATION JSC,AEGEAN AIRLINES,GULF AIR,EL AL ISRAEL AIRLINES
VIAGGIO AIR,BRUSSELS AIRLINES,CYPRUS AIRWAYS
SINGAPORE AIRLINES,SIBERIA AIRLINES,SRILANKAN AIRLINES,EMIRATES,ETHIOPIAN AIRLINES
KENYA AIRWAYS,KLM ROYAL DUTCH AIRLINES
LUFTHANSA,LOT POLISH AIRLINES,MALEV HUNGARIAN AIRLINES,IBERIA,OLYMPIC AIRLINES
TAROM,TURKISH AIRLINES,UNITED AIRLINES
KD AVIA,MALAYSIA AIRLINES

събота, 3 май 2008 г.

самолетни билети до полша,варшава,краков

С http://www.expedia.bg/ може да закупите самолетни билети за целия свят.
За актуални цени и промоции на самолетни билети до Полша,Варшава,Краков посетете www.expedia.bg


Република Полша (на полски: Rzeczpospolita Polska, Жечпосполита Полска) е държава в Централна Европа. Тя граничи с Германия на запад, с Чехия и Словакия на юг, с Украйна и Беларус на изток, и с Литва и Русия (Калининградска област) на север, както и с Балтийско море. Нейното местонахождение и леснопроходим терен са причините за многото войни, които са се водили за нея, а границите ѝ са се променяли много през вековете.



История [редактиране]
Основна статия: История на Полша
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
Полската държава възниква около 960 г., като неин пръв владетел е княз Мешко I от династията на Пястите (до 992). През 966 г. Полша приема християнството. Вполседствие се превръща в проводник на католицизма в региона, като в края на 14 век., е вече утвъдена държава и започва възходящият си път в историята на Европа. През 16 век настъпва т.нар. „Златен век на Полша“, след като Полша се обединява с Литва — 1386 г. след династически брак между принцеса Ядвига и литовския крал Ягело (по това време Литва е силно княжество в Източна Европа) и възниква полско-литовската държава, наречена Жечпосполита.

Най-серозния противник на полската държава в Западна Европа са рицарите от Тевтонския орден, които владеят Латвия, Естония, Прусия. Стига се до война между Полско-Литовското княжество и тевтонците през 1410 г., която завършва успешно за Полша, като по този начин укрепва още повече Ягеловата династия.

Поляците се гордеят с парламентарната система на страната от това време, която въпреки че облагодетелства шляхтата (привилигированата класа в Полша, която има право да влияе върху избора на владтеля. Шляхтата получава изключително силно влияние след като Владислав ІІІ Ягело се въкачва на престола), се отличава със свобода и равенство. Оттогава свободата е една от най-важните ценности и поляците често се наричат Народът на свободните хора.

От около 1600 година Варшава е столица на държавата. В периода 1605-1610 поляците на два пъти окупират Москва и открито посягат към руския трон. Водят войни и с Швеция и Турция, но това отслабва ресурсите на държавата.В средата на 17 век въстанието на казаците, водени от Богдан Хмелницкий, дава началото на т.нар. потоп, продължил до 1699 г. През този период Полша води войни с Османската империя, Русия, Швеция, Трансилвания и Бранденбург-Прусия, в които губи около 1/3 от населението си (като процент от населението повече, отколкото през Втората световна война). През следващите 80 години отслабването на държавата води до зависимост от Русия.

Именно поради тази причина полседвалия 18 в. слага край на Полша- една от великите сили на Средновековна Европа.Събития, довели до краха на Полша:

1772г. - т.н Първа подялба на Полша, извршена от Прусия,Русия и Австрия. От Полша е откъсната около 30% от територията й и 4 млн. от населението й. 1793г. - Втора подялба на Полша, извршена от Прусия и Русия. От територията й са отнети още 200 хил. кв. км. и още 4 млн. души. 1794г.- Делош Колтюшко, организира в Краков въстание, като след потушаването му се стига до Третата подялба на Полша, извършена отново от Прусия, Русия и Австрия. 1795г. - Полша е изтрита от картата на Европа. Губи независимостта си до Първата Световна война. Разделена е на три зони- руска, австрийска и пруска. Има изключително много имиграция на полското население към Хамбург, Дрезден, Истанбул, но най-вече към Париж. Внушително е участието на поляци в армията на Наполеон. 1807- след победните действия на Наполеон срещу Прусия, той създава Варшавското херцогство, Това е реверансът му към тях. Княжеството съществува до 1815г.


Държавно устройство [редактиране]
Основна статия: Държавно устройство на Полша
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
След разпадането на Източния блок Полша е демократическа парламентарна република. Законодателни функции изпълнява двукамарният парламент, който се състои от 460-членния Сейм (долната камара) и 100-членния Сенат (горната камара). Според конституцията а Полша, приета през 1997 г., в парламента с изключение на две гарантирани места за малки етнически партии могат да участват само политически партии, получили поне 5% от гласовете на избирателите.

Изпълнителна власт има министерски съвет, начело на който стои министър-председател, обикновено представител на мнозинството в долната камара на парламента. Правителството се назначава от президента по предложение на министър-председателя. Президентът се избира от народа на всеки 5 години и е държавен глава на страната.

Основните съдебни институции са Върховният съд (Sąd Najwyższy), съдиите се назначават от президента на републиката по предложение на Националния съвет по съдебните въпроси за неопределен период от време, и Конституционният съд (Trybunał Konstytucyjny), чиито съдии се избират с 9-годишен мандат от сейм-а.


Административно деление [редактиране]
Основна статия: Административно деление на Полша
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
От 1 януари 1999 г. Полша е разделена на 16 провинции, наречени войводства (województwa) с назначен от правителството административен ръководител (wojewoda). Всяко войводство има собствен парламент, за който се избира председател (маршал).

Варминско-мазурско войводство (województwo warmińsko-mazurskie)
Великополско войводство (województwo wielkopolskie)
Долносилезко войводство (województwo dolnośląskie)
Западнопоморско войводство (województwo zachodniopomorskie)
Куявско-поморско войводство (województwo kujawsko-pomorskie)
Лодзко войводство (województwo łódzkie)
Любелско войводство (województwo lubelskie)
Любушко войводство (województwo lubuskie)
Мазовецко войводство (województwo mazowieckie)
Малополско войводство (województwo małopolskie)
Ополско войводство (województwo opolskie)
Подкарпатско войводство (województwo podkarpackie)
Подляско войводство (województwo podlaskie)
Поморско войводство (województwo pomorskie)
Силезко войводство (województwo śląskie)
Швентокшиско войводство (województwo świętokrzyskie)

Природа [редактиране]
Предимно равнинен релеф - северните и централните райони са низини. 2/3 от площта и на север заема Средноевропейската низина .Тя е осеяна с ниски заоблени моренни хълмове и многобройни езера с ледников произход,свързани помежду си с потоци и реки .Заради езерата тези земи са наречени Поморското и Мазурско поезерие.В граничните райони се издига Судетите ,предпланините на Западните Карпати и част от Татрите –най-високия дялна Карпатите(с най-високия полски връх Риси-2499м). Климатът на Полша е умерено-преходен(от мек океански към по-студен континентален).Тук се застъпват студените полярни въздушни маси , идващи от Скандинавия и Русия , и западните по-топли и влажни океански въздъшни маси.Като резултат зимата е студена ,а лятото сравнително топло.Неблагоприятно за земеделието е сезонното разпределение на валежите ,често през пролетта те са недостатъчни ,а през есента,когато се прибира реколтата те са прекомерно изобилни. Гъста речна мрежа – Висла(с притоци Сан и Буг) и Одра(с притоци Нотеч и Варта) Река Висла е най- дългата полска река ,тя извира от Западните Карпати, с много завои пресича страната от юг на север и се влива в Гдански залив.По течението на река Вислка са разположени двата най-важни града в Полша-Варшава и Краков.Река Одра извира от Судетите. Вдолното си течение реката оформя част от границата с Германия. Общата дължина на речните пътища в Полша е 4000км.


Стопанство [редактиране]
Основна статия: Стопанство на Полша
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
След възстановяването на демокрацията Полша постоянно се стреми към либерализиране на икономиката и днес се отличава като един от най-успешните и общопризнати примери за трансформацията от планово стопанство с командно-адниминстративни методи на управление към пазарна икономика.

Приватизацията на малки и средни предприятия и либералните закони за създаване на нови предприятия позволяват бързото развиване на агресивен частен сектор, но без развитие на организациите за правата на потребителите.

Започнало е преструктуриране на някои „чувствителни сектори“ (например въгледобив, стоманодобив, железопътни линии, енергетика).

Полша има добре развит селскостопански сектор, съставен от частни ферми, които могат да се превърнат във водещ производител на хранителни продукти за Европейския съюз.

Структурните реформи в здравеопазването, образованието, пенсионната система и държавната администрацията довеждат до по-големи финансови проблеми от очакваното.

Варшава води региона на Централна Европа по чужди инвестиции и както се твърди, се нуждае от постоянен прилив на средства.

От 1993 до 2000 г. растежът на брутния вътрешен продукт е постоянен, като от 2001 до 2002 г. се наблюдава леко забавяне (1,4% през 2002 г.). През 2003 г. БВП бележи ръст от 3,7%, а за 2004 надхвърля 5%.


Население [редактиране]
Основна статия: Население на Полша
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
В миналото в Полша са били разпространени много езици, култури и религии. Преместването на границите на страната на запад и миграцията на по-голямата част от немскоезичното население след Втората световна война довежда до значително хомогенизиране на населението. 36 963 700 души или 96,74% от днешното население се определят като поляци (данни от 2002 г.), 1,23% се определят от друга националност, 2,03% не определят националност. Официално признатите етнически малцинства са: немци, украинци, литовци, евреи, беларуси.

Полският език, спадащ към западнославянските езици, е официалният език на страната. 95% от населението са римокатолици, като 75% практикуват активно религията си. От останалата част на населението повечето са източноправославни и протестанти.

На особена почит в Полша е Папа Йоан Павел II, по рождение Карол Войтила, който преди избора си за папа е архиепископ на Краков. Определян като най-медиален Папа, личността която събори комунизма и сближи световните религии, Папа Йоан Павел II почина на 02 април 2005 след дългогодишни здравословни проблеми.


Култура [редактиране]
Основна статия: Култура на Полша
Ако и настоящият раздел, и основната статия са празни, започнете да допринасяте към раздела.
Полската култура е тясно свързана с историята на страната. В области като литература, музика и изобразително изкуство творците се стремели да подпомагат борбата на Полша за независимост със своите средства. Примери за това са патриотичните стихотворения на Адам Мицкевич, историческата живопис на Ян Матейко и ранните клавирни творби на Фредерик Шопен.

В днешни дни богатата полска култура е засегната от глобализацията и от финансови проблеми. Въпреки това точно на културната сцена на големите градове тя гради своя нов облик.


Варшава (на полски: Warszawa) е столицата на Полша и най-големият град в страната. Разположен е на река Висла, на приблизително 350 км от Балтийско море и Карпатите. Населението му е около 1 676 000 души, а за цялата агломерация — около 2 400 000 души (2004).

Варшава е център и на Мазовското войводство. В града има много индустрии (електротехническа, автомобилна, черна металургия), 66 висши училища (Варшавски университет, Варшавски технически университет, Медицинска академия и др.) и над 30 театъра.


Икономика [редактиране]

Президентски дворецВаршава има бумтяща икономика, почти без безработица. Тя предлага привлекателна бизнес среда с пълен обхват на услугите и добре тренирани професионалисти, запознати със западните стандарти.

Тя е финансовият център в тази част от Европа и важен пазар на потребителя. Тя стана фокусната точка за чуждите инвестиции и поддържаща сила в развитието на икономиката на цялата страна.


Бизнес-дейност и структура на икономиката [редактиране]
Над 244, 000 компании са регистрирани тук - 98,5 процента от тях са частни. Варшава държи първо място за общонародни компании спрямо процента от компании, регистрирани с чужд капитал. В края на 1999 има 13, 152 такива компании, т.е. над 30 процента от общият им брой в Полша. Сред тях, повечето (44 процента) са с активни продажби, 23 процента в банковото дело и финансите и други сфери за развитие на бизнес, и 12 процента в производството.

Голямo преимущество на Варшава е нейният трудов пазар. Двадесет процента от населението на Варшава се гордее с университетска степен. Степента за безработица е най-ниската в Полша (5, 1 процента). Пазарът на труда на Варшава привлича най-много, обещаващи младежи от цяла Полша.


Индустрия [редактиране]

Кралски замъкПрез 1989 г. работната сила в областта на промишлеността е над 30 процента от тази на Варшава, днес тя е около 18 процента. Преминаването към пазарна икономика доведе сериозен шок за промишлеността на Варшава, спрямо загубата на нейните предишни пазари за износ, преориентацията на производството, и заминаването на служителите към други сектори.

Промишлените рамки на вътрешният град на Варшава възлизат на 37. 9 процента с центъра от цялата площ на градчето. Това наследство на комунистическото градоустройство всъщност става едно преимущество: то предлага пространство за бъдещи проекти в отлични централни местоположения.

Броят на държавните предприятия е с тенденции на намаляване, а броят на компаниите с чужд капитал нараства. Най-големите чужди инвеститори са DAEWOO, Кока Кола AMATIL и метро - AG.

Варшава има най-голяма концентрация на електроника и високотехнологична промишленост в Полша и растящият пазар на потребителя съвършено поощрява развитието на хранителната промишленост.


Туризъм [редактиране]

Колона на ЗигмунтОколо 5 милиона чужди туристи прекараха поне една нощ във Варшава миналата година. Най-голямата група посетители беше от бившият Съветски съюз и Германия. Благодарение на уникалната роля на Варшава като политическа, търговска, академична и културна столица на Полша, доминиращата група посетители са бизнесмени, политици, учени и художници. Голям брой чужди посетители, тези от изток, идват в градът за да купуват и продават продукти, докато друга важна група туристи, главно от западна Европа, посещава Варшава за удоволствие, по време на почивки. Оценено е че туристи изразходват общо 1 милиард долар ежегодно във Варшава.

Посетителите, пристигащи във Варшава имат на разположение следното разнообразие на квартири: 34 хотела, четири общежития на младежи, четири къмпинга и четири отворени полета за къмпинг. Хотелите могат да настаняват общ брой от 16, 500 посетителя. Повечето хотели и другите видове на акомодация са групирани в центърът на градът. Значително нараства броя на хотелите в околността на главни пътища свързващи Варшава с други градове и райони. Въпреки че броят на хотелите нараства с всяка година, има все още недостиг на две - или три - звездни оборудвания във Варшава. Туристическата информация на градът и промоционалното бюро предлагат информация и помощ на туристите.


Личности [редактиране]

Паметник на Николай КоперникРодени във Варшава
Збигнев Бжежински (р. 1928), американски политолог
Алфред Кожибски (1879-1950), полски философ
Мария Кюри (1867-1934), френски физик
Тамара де Лемпицка (1898-1980), художничка
Беноа Манделброт (р. 1924), френски математик
Починали във Варшава
Александър Гейщор (1916-1999), историк
Антони Грабовски (1857-1921), есперантист
Людвик Заменхоф (1859-1917), есперантист
Габриел Нарутович (1865-1922), политик
Чеслав Ниемен (1939-2004), музикант
Йозеф Пилсудски (1867-1935), офицер и политик
Владислав Реймонт (1867-1925), полски писател
Ян III Собиески (1629-1696), крал
Други личности, свързани с Варшава
Дора Габе (1886-1983), българска поетеса, работи в посолството през 1947-1950
Стефан Гечев (1912-2000), български поет, работи в посолството през 1947-1950
Витолд Гомбрович (1904-1969), писател, живее в града през 20-те и 30-те години
Йосиф Гурко (1828-1901), руски офицер, генерал-губернатор през 1883-1894
Борис Данков (р. 1941), български писател, живее в града през 1983-1989 и 1995-1998
Елка Константинова (р. 1932), български филолог и политик, работи в посолството през 1993-1997
Иван Пръмов (1921-1992), български политик, посланик през 1986-1988
Веселин Ханчев (1919-1966), български писател, работи в посолството през 1962-1964



През 2001 г. в Краков живеят около 741 000 души. Този исторически град е разположен на река Висла в подножието на хълма Вавел в Малополска, която се намира в южната част на Полша.


История [редактиране]
За пръв път Краков се споменава през 968 г.

Легендата разказва, че всичко започва от Крак, първия лорд на селището, разположено някъде между реките Дунав и Рейн на земя, определена от древните римляни като варварска. Едно е сигурно за откривателя - той е този, който убива ужасяващия дракон, за който легендата говори. Поради тази причина така нареченият дракон Вивел става символ на Краков.

Името на града е споменато за първи път в записките на Ибрахим ибн Якоб, търговец от Кордоба през 985 год. Той описва богат град, в който се пресичат търговки маршрути, заобиколен от гори.


Забележителности [редактиране]
Историческият център на Краков, бившата столица на Полша се намира в подножието на Кралския дворец Вавел. 13-вековният търговски град има най-големия европейски пазар и множество исторически къщи, дворци и църкви с техните великолепни интериори.

По-нататък доказателства за пленителната история са осигурени от останките на 14-вековните укрепления и средновековното разположение на квартала Казимеж, с неговите древни синагоги в южната част на града и готическата катедрала, където са погребвани царете на Полша. Днес в музеите и галериите може да се намери всичко - от творбите на Леонардо да Винчи до японски комикси.

Краков се гордее със своя Ягелонски университет‎ - един от най-старите в Европа.


Личности [редактиране]
Починали в Краков
Стефан Банах (1892-1945), математик
Фаустина Ковалска (1905-1938), писател
Станислав Лем (1921-2006), писател
Чеслав Милош (1911-2004), полски писател
Георг Тракл (1887-1914), австрийски поет и драматург
Други личности, свързани с Краков
Иван Бенчев (р. 1944), изкуствовед, завършва Художествената академия през 1972
Боян Биолчев (р. 1942), филолог, завършва полска филология през 1968
Йоан Павел II (1920-2005), духовник, живее в града от 40-те години до 1978
Елка Константинова (р. 1932), филолог, преподава в Ягелонския университет през 1979-1982
Иван Леков (1904-1978), езиковед, живее в града през 1925-1926 и 1928-1930

Няма коментари: