Авиокомпании



AIR FRANCE,ALITALIA,AUSTRIAN,AIRKENYA EXPRESS
AIR MALTA,AIR ITALY,AEROFLOT,AEROSVIT AIRLINES
BRITISH AIRWAYS,BULGARIA AIR,HAHN AIR,HEMUS AIR,CHINA SOUTHERN AIRLINES,CZECH AIRLINES CSA
QATAR AIRWAYS,ROYAL JORDANIAN,ROSSIYA-RUSSIAN AIRLINES,UTAIR AVIATION JSC,AEGEAN AIRLINES,GULF AIR,EL AL ISRAEL AIRLINES
VIAGGIO AIR,BRUSSELS AIRLINES,CYPRUS AIRWAYS
SINGAPORE AIRLINES,SIBERIA AIRLINES,SRILANKAN AIRLINES,EMIRATES,ETHIOPIAN AIRLINES
KENYA AIRWAYS,KLM ROYAL DUTCH AIRLINES
LUFTHANSA,LOT POLISH AIRLINES,MALEV HUNGARIAN AIRLINES,IBERIA,OLYMPIC AIRLINES
TAROM,TURKISH AIRLINES,UNITED AIRLINES
KD AVIA,MALAYSIA AIRLINES

четвъртък, 31 януари 2008 г.

самолетни билети до Англия Лондон,Манчестър


С http://www.expedia.bg/ може да закупите самолетни билети за целия свят.
За актуални цени и промоции на самолетни билети до Лондон, Мнчестър и др. посетете www.expedia.bg

Англия (на английски England) е най-голямата по територия и население съставна страна в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и заема южните две трети от остров Великобритания. На север граничи с Шотландия, а на запад с Уелс, също части на Обединеното кралство. Останалите граници са морски - със Северно море, Ирландско море, Атлантическия океан и Ла Манш. Населението на Англия е над 83% от общото население на Обединеното кралство. Главен град на Англия е Лондон, най-големият град на Британските острови и столица на Обединеното кралство.


История [редактиране]
Англия получава името си от германското племе англи, които се заселват в централната, източната и западната част на острова през V-VI век. Представители на друго германско племе - саксони - се заселват в южната част на острова. Но в този период Англия не е единна държава, тъй като племената живеят в много малки кралства.
Те постепенно се обединяват и Англия става единна държава през 927 г. Първият крал на Англия се нарича Ателстан. Той губи голяма част от територията на страната във войните си с датските племена, които създават своя държава североизточната част на Англия. И днес много от населените места в този район (основно в областите Йоркшир и Линкълншир) имат имена с датски произход. В този период единственото останало свободно английско кралство било Уесекс (Западна Англия). След много битки крал Алфред от Уесекс успява да обедини всички кралства под своето управление. Но скоро след смъртта му, Англия минава под управлението на датския крал Кнут.
Скоро Англия отново извоювала самостоятелността си. Но в битката при Хейстингс през 1066 г. Уилям Завоевателя побеждава английския крал Харолд II и установява френско управление на страната. Въпреки че официално Уилям се води крал на Англия, в следващите 300 години официален език на кралството е френският.
Англия завладява Уелс през XIII век. По това време се водят много войни, най-често срещу Франция и Шотландия.
След смъртта на кралица Елизабет I, която няма деца, за наследник на трона е избран шотландският крал Джеймс IV, който става английският крал Джеймс I. Двете държави под негово управление продължават да бъдат независими една от друга със собствени закони и парламенти. Но той решава да ги кръсти с общото име Великобритания. Това положение се запазва до 1707 г., когато под управлението на кралица Анна Англия и Шотландия официално се обединяват, а членовете на шотландския парламент се присъединяват към членовете на английския.
След този момент, историята на Англия става История на Обединеното кралство.
Великобритания става част от Обединеното кралство през 1800 г., когато ирландският парламент се „влива“ в британския. Днес само Северна Ирландия е част от Обединеното кралство, а Англия е единствената част на кралството без собствен парламент.

Лондон [редактиране]
Основна статия: Лондон
Лондон, освен столица на Англия и Обединеното кралство, е и световен финансов и политически център, както и една от световните столици, диктуващи тендециите в модата, теченията в музиката и изкуствата. Населението на Лондон е около 7 388 000  души (2003). През Лондон тече река Темза, над която са построени множество мостове. Най-известният сред тях е Тауър Бридж (Tower Bridge), построен през XIX век до Лондонската кула (The Tower of London), откъдето носи и името си.

Философски течения, възникнали в Англия [редактиране]
Английските философи оказват голямо влияние на идеите, зародили се в Западна Европа през Ренесанса.

Хуманизъм [редактиране]
Основна статия: Хуманизъм
В края на XV век и началото на XVI век, в Англия се появяват под ренесансово влияние идеите за хуманизъм. В страната активно действат групи от писатели-хуманисти, видни философи, надграждащи над античното своите шедьоври в обществено-политическите разбирания и литературните творби. Философията на хуманистите била, че общественото благо зависи от просвещението, на което човек трябва да се посвети, и възпитава в себе си, за да бъде добър и достоен гражданин. Ранни центрове на този хуманизъм станали университетите в Оксфорд и Кеймбридж. Към групата от оксфордските университетски учени могат да бъдат причислени Томас Мор и Еразъм Ротердамски.

Пуританство [редактиране]
През XVII век е създадено и пуританското движение. Могъща идейна опора пуританците намират в Библията, в преводно издание, което нелегално е пренесено от Женева и разпространено в Англия през 60-те и 70-те години на XVI век. През 1613 г. преподаватели и възпитаници на Кеймбриджкия университет правят нов превод на Библията, който изиграва голяма роля в развитието на културния живот на Англия. Той дава възражения и аргументи, препоръки и примери, богат свят от образи, вдъхновяващи не толкова литературата и поезията, колкото политическата публицистика. Това се превърнало в истинско оръжие и опозиция срещу абсолютния режим на династията на Стюартите.
Пуританите се противопоставяли на традиционните, увеселителни развлечения в Англия. В края на 70-те години на XVI век те протестират срещу театъра. Борбата срещу „греховното зрелище” достига кулминационния си връх през 30-те години на XVІІ век - пуританите започнали да разбиват църковните витражи и статуи. Пуританството съдържало в себе си идеи за ново съзнание, това го довело до борба против абсолютизма и феодалния строй.