Авиокомпании



AIR FRANCE,ALITALIA,AUSTRIAN,AIRKENYA EXPRESS
AIR MALTA,AIR ITALY,AEROFLOT,AEROSVIT AIRLINES
BRITISH AIRWAYS,BULGARIA AIR,HAHN AIR,HEMUS AIR,CHINA SOUTHERN AIRLINES,CZECH AIRLINES CSA
QATAR AIRWAYS,ROYAL JORDANIAN,ROSSIYA-RUSSIAN AIRLINES,UTAIR AVIATION JSC,AEGEAN AIRLINES,GULF AIR,EL AL ISRAEL AIRLINES
VIAGGIO AIR,BRUSSELS AIRLINES,CYPRUS AIRWAYS
SINGAPORE AIRLINES,SIBERIA AIRLINES,SRILANKAN AIRLINES,EMIRATES,ETHIOPIAN AIRLINES
KENYA AIRWAYS,KLM ROYAL DUTCH AIRLINES
LUFTHANSA,LOT POLISH AIRLINES,MALEV HUNGARIAN AIRLINES,IBERIA,OLYMPIC AIRLINES
TAROM,TURKISH AIRLINES,UNITED AIRLINES
KD AVIA,MALAYSIA AIRLINES

петък, 30 април 2010 г.

Ел Ал анулира поръчката за четири самолета Бoинг 777

Ел Ал анулира поръчката за четири самолета Бoинг 777
http://www.expedia.bg
От Израелската авиокомпания Ел Ал заявиха в четвъртък, че анулират поръчката за 4 самолета Боинг 777-200.

Изпълнителния директор Eliezer Shkedi каза че от подписването на договора с Боинг през 2008г. и в резултат на световната криза е имало съществени промени в сектора на авиацията.

От авиокомпанията също казаха че авансовото плащане за самолетите, които не разкриват, ще бъде използвано при бъдещи покупки.

El Al притежава 28 самолета и 10 лизингови, всичките Boeing.

През четвъртото тримесечие на 2009 г., компанията отчете нетна загуба от $ 29,0 милиона щатски долара, в сравнение със загуба от $ 10,10 милиона щатски долара година по-рано като приходите паднаха с 11 процента до USD 413 700 000 щатски долара.
-Резервации за самолетни билети на Ел Ал
-Самолетни Билети за директните полети на Ел Ал до Израел,Телавив
www.expedia.bg

AeroSvit

Резервации за самолетни билети на Аеросвит на www.expedia.bg
AeroSvit е украинскa авиокомпания създадена е през 1994 г. Главното седалище на превозвача се намира в Киев. Първите си полети извършва през април 1994 г. по маршутите от Киев до Тел Авив, Одеса, Солун, Атина и Ларнака. От месец октомври се предлагат и полети до Москва.На територията на Европа AeroSvit предлага полети до 18 града, между които: Прага, Будапеща, Белград, София, Хамбург, Неапол, Истанбул, Стокхолм, Минск, Рига и Талин. Авиокомпанията достига до 29 страни по света и 71 летища, от които 11 са национални. Авиокомпанията предлага също така и евтини чартърни полети до Египет, Турция, Финландия, Германия, Австрия, Италия, Словакия, Полша и Индия. По трансатлантическите маршрути авиокомпанията извършва полети до Ню Йорк, Торонто, Пекин, Делхи и Банког. Авиокомпанията е сключила редица договори за сътрудничество с други авиокомпании между които: Thai Airways International (Taйландската национална авиокомпания), El-Al (Израелската национална авиокомпания), Olympic (Гръцката национална авиокомпания), Pakistan International Airlines, Indian Airlines (Индийската национална авиокомпания.

Луфтханза

http://www.expedia.bg
Според Lufthansa търсенето на полетите и каргото се увеличава след като първите признаци на икономическо възстановяване в световен мащаб насърчава хората и бизнеса да започнат отново да харчат повече за тези услуги .
‘Прогнозата е по-добра, отколкото беше преди няколко седмици," каза главният изпълнителен директор Wolfgang Mayrhuber по време на годишното общо събрание на авиокомпанията в четвъртък.
Авиокомпаниите са претърпели най-лошата си година от десетилетия насам, тъй като търсенето е спаднало на фона на световната икономическа криза, но според Международната асоциация за въздушен транспорт търсенето на полети и товари се е увеличило през март.
Mayrhuber каза че Lufthansa все още има за цел през 2010 да подобри своята оперативна печалба от миналогодишните EUR € 130 милиона евро ($ 173,10 милиона щатски долара) и печалба от каргото.

Компанията се очаква да публикува доклада за резултатите си през първото тримесечие на 5 май.

четвъртък, 29 април 2010 г.

Amadeus

http://www.expedia.bg
Първоначалното публично предлагане на акции на Amadeus които ще се листват на испанската фондова борса оценяват на дружеството на 4,3 милиарда евро.

Оценката е базирана на 119 684 662 акции по € 11.00 за акция.


Публикуването на акциите на компанията на фондовите борси в Мадрид, Барселона, Билбао и Валенсия се очаква утре (четвъртък).

Air France, Lufthansa и Iberia остават като миноритарни акционери.

Финландския национален превозвач Finnair публикува по-голяма от очакваната загуба

http://www.expedia.bg
Финландския национален превозвач Finnair публикува по-голяма от очакваната загуба за първото тримесечие,което е резултат от ниските цени на билетите.Още загуби се очакват в резултат от вулканичният облак.

Финеър заяви, че очаква през тримесечието април-юни ситуацията да бъде по-лоша от първото тримесечие, тъй като преките загуби, допълнителните разходи и временното намаляване на пътниците, причинени от отмяна на полети поради изригването на исландския вулкан през април.

От Finnair казаха че обема на пътниците ще се възстанови за седмици, а не месеци, след намалението в резултат на вулканичния облак, който е причинил загуби на Финеър в размер на около € 20 милиона евро.

От Finnair ще поискат субсидии за възтановяване на авиокомпанията от загубите претърпени след изригването на вулкана, ако Европейския съюз отпусне такива.

сряда, 28 април 2010 г.

British Airways и Virgin с договорка за цените

http://www.expedia.bg
Детайли за предполагаемо уговаряне на тарифите между British Airways и Virgin Atlantic са изложени вчера в съда по делото срещу четирима ръководители на Бритиш.

Прокуратурата припомни за покачването на горивните такси на British и Virgin Atlantic на трансатлантическите полети през 2004 г. и 2005 г., като твърдят, че те са "плод на дългогодишен договор между авиокомпаниите".

Картела започва през август 2004 г., когато въздушните превозвачи се борят с нарастващите цени на петрола, когато тогавашния шеф на комуникациите на BA Иън Бърнс се е обадил на тогавашният корпоративен директор на Virgin Atlantic Пол Мур и му казал: "Все едно че не сме говорили”
Latham заявява че Бърнс казал на Мур че British са готови да обявят увеличаване на горивните такси, като резултат, всички пътници на дългите полети на British и Virgin са платили повече, отколкото би трябвало".
Бърнс е изправен пред съда заедно с бившия търговски директор на British Мартин Джордж, бивш ръководител по продажбите за Обединеното кралство и Ирландия , Алън Бърнет и настоящият директор по маркетинг и продажби Андрю Кроули.

Всички те не се признават за виновни по обвиненията, повдигнати от Службата за лоялна търговия
Очаква се процеса да продължи месеци.

American Airlines

http://www.expedia.bg
От American Airlines заявиха в понеделник, че ще отложат пускането на ежедневната си директна линия от Чикаго до Пекин до следващия месец, тъй като не са и дадени, подходящи слотове за кацане и излитане.

Mary Frances Fagan, говорител на American Airlines, заяви, че дадените на авиокомпанията слотове ще и позволят да кацат и излитат от Пекин, който се превърна в един от най-натоварените летища в света, преди зазоряване.
"Това не работи, защото не се дава възможност на пътниците да правят връзки в Пекин или Чикаго и не прави авиокомпанията конкурентна на другите авиокомпании, които обслужват двете страни," каза Fagan.

Имаме нужда от слотове, които ни позволяват кацане някъде в следобедните часове и излитане в следобедните часове, а не в средата на нощта," каза Fagan.

От компанията заявиха, че се надяват, че ще разрешат проблема до 04 май, когато се планира да започне обслужването от Чикаго до Пекин, следвано от Пекин до Чикаго на 5 май

понеделник, 26 април 2010 г.

Дубайската авиокомпания Emirates планира да разшири своята флота

http://www.expedia.bg
Дубайската авиокомпания Emirates планира да разшири своята флота и може да поръчка повече самолети по-късно тази година, заяви техния управител в неделя.
Sheikh Ahmed заяви още, че превозвачът е готов да стартира първичното публично предлагане, когато правителството на Дубай даде зелена светлина
Най-големият превозвач на арабския свят, заяви миналата седмица, че е изгубил 10 милиона щатски долара на ден, поради смущенията в полетите, причинени от пепелта на исландския вулкан.
Sheikh Ahmed заяви че Emirates трябва да наваксат претърпените загуби.
Emirates, чиято данъчна година приключва на 31 март се очаква да публикуват резултатите за цялата година през първата седмица на май.
Председателят на авиокомпанията заяви че резултатите през миналата година са отлични.
Приходите на авиокомпанията паднаха 13,5% през първата половина на 2009 г. Въпреки това нетната печалба скочи 165% в периода до 30 септември AED752 млн. дирхама ($ 204 700 000 щатски долара).
Emirates, най-големият клиент на Airbus A380 superjumbo, очакват доставка на 11 самолета през 2010 година
Emirates са достигнали нивото да бъдат 10-тата по големина авиокомпания в света по редовни пътнически километри прелетяни, според IATA. С изключение на вътрешните полети, това е четвъртата по големина авиокомпания в света.

Председателят на авиокомпанията заяви през ноември,че течат дискусии с Airbus и Boeing за нови поръчки, които може да достигнат десетки на брой самолети. От авиокомпанията вече са направили поръчки на стойност USD $ 55,00 милиарда на двамата производители.
Превозвачът, който стартира през 1985 г. с два самолета, е израснал до конкурентните авиокомпании като Qantas Airways и Сингапур Airlines за пътническия трафик между Европа и Източна Азия.

United Airlines и Continental Airlines не се разбраха за цената на потенциаленото сливане

http://www.expedia.bg
United Airlines и Continental Airlines не се разбраха за цената на потенциаленото сливане, според източник, запознат със ситуацията.
Миналата седмица източници заявиха, че авиокомпаниите обмислят сливане и създаване на дружество на стойност приблизително USD $ 6.6 милиарда.
Авиокомпаниите възобновиха преговорите за сливане по-рано този месец, две години след прекратяване на подобни разговори.
Компаниите обаче не са съгласни относно точното съотношението на акциите което United планира да плати за Continental, каза източникът, който отказа да бъде назован, защото не е упълномощен да говори пред медиите.
Съотношението се отразява на цената която United в крайна сметка ще заплати за сделката.
Преговорите продължават, но според New York Times различията относно цената може да развали преговорите.
Различията идват от там че Continental искат да използват така наречената "неповлияна цена на акциите" - което е цената на акциите преди новините за сливане да се появат, а United искат да използват по късна Цената на акциите на Юнайтед се е повишила до USD 22.99 от USD 18.95 на 7 април, когато новината за провалените преговори между Юнайтед и US Airways се появи. В същото време акциите на Continental са се повишили до $ 22.01 от $ 20.50 USD.

Cathay Pacific

http://www.expedia.bg
Британската Служба за лоялна търговия(OFT), заяви в четвъртък, че Cathay Pacific и Virgin Atlantic може незаконно да са координирали цените за пътнически полети между Лондон и Хонконг.

OFT публикува изявление за възражение, заявявайки че двете авиокомпании са нарушили закона за конкурентноста.
Cathay Pacific е поискал имунитет който и е бил даден, срещу всякаква финансова санкция във връзка с разследването което зависи от пълното сътрудничество на авиокомпанията на разследващите власти.

неделя, 25 април 2010 г.

Правителството на Швеция взе мерки за подкрепа на авиокомпаниите

http://www.expedia.bgПравителството на Швеция взе мерки за подкрепа на авиокомпаниите, пострадали от изригването на исландския вулкан.В това число два месеца без да се заплащат социални такси от заплатите и 90-дена без да се заплащат летищни такси.
Държавен служител заяви че авиокомпаниите ще могат да се включат в съществуващата програма на кризисно облекчение, която им позволява да се спре временно изплащането на социални такси, които работодателите плащат на персонала и могат да достигнат до една трета от заплатата на служителите, и да получат два месеца от миналогодишните социални такси , като държавен заем.
Отделно, борда на транспорта и на шведските летищни власти взеха решение да се удължи освобождаването от плащанията на летищни такси от 30 дни до 90 дни
Ройтерс

Испания е предложила в петък че Европейския съюз трябва да ускори приемането на единно въздушно пространство

http://www.expedia.bg
Испания е предложила в петък че Европейския съюз трябва да ускори приемането на единно въздушно пространство, за да подобри комуникацията и реакцията по проблеми като вулкана в Исландия.
Европейското въздушно пространство е под контрола на отделните страни, въпреки дългогодишните опити за обединението му.
След изригването на вулкана, страни изправили се пред идентичен риск отваряха или затваряха тяхното въздушно пространство по различен начин и по различно време.
По едно време по голяма част от Холандското и Френското въздушно пространство беше отворено,Германия беше отворена за казане, а Великобритания изцяло затворена.
Десетки хиляди полети бяха анулирани и милиони хора се оказаха засегнати от кризата през изминалите 9 дена.
Испанския министър на транспорта Jose Blanco е поканил министрите на транспорта на страните от европейския съюз да се срещнат на 4 Май в Брюксел за да дискутират предложението.

От Air China обявиха че печалбата и за първата четвърт се е увеличила повече от два пъти

http://www.expedia.bgОт Air China обявиха че печалбата и за първата четвърт се е увеличила повече от два пъти след като местния пазар се е възтановил заедно с възтановяващата се икономика.
Китайските превозвачи срещнаха големи трудности през 2008г. След като кризата в икономиката оказа влияние и върху въздушния транспорт,но ситуацията започна да се подобрява през 2009г благодарение на финансовата помощ от държавата и намаляването и премахването на някои такси.
През 2009г Китайските превозвачи са превозили 159 мильона пътника, което е с 15 % повече от 2008г.

Американската лоукост компания Southwest Airlines публикува отчета за приходите си

http://www.expedia.bg
Американската лоукост компания Southwest Airlines публикува отчета за приходите си за първото тримесечие.
Чистата печалба възлиза на 11 милиона долара, като за сравнение предходната година са били 91 милиона.

Ирландската авиокомпания Ryanair склониха да заплатят компенсации на пътниците засегнати от кризата

http://www.expedia.bg
Ирландската авиокомпания Ryanair склониха да заплатят компенсации на пътниците засегнати от кризата предизвикана от Исландския вулкан, след като Европейската Комисия предупреди Лоукост компаниите да не нарушават правата на пътниците.
От най-голямата Европейска лоукост компания казаха, че ще се съобразят със ”нечестния закон” според който авиокомпаниите трябва да заплатят хотел и храна на пътниците останали без полет след като първо отказваха да заплатят повече от цената на билета.

четвъртък, 22 април 2010 г.

American Airlines

American Airlines обявиха в Сряда по-големи загуби от очакваните, обвинявайки скока в цената на петрола. Сумата е нарастнала на 505млн. USD от 375млн. USD от предходната година. В допълнение на това, акциите им паднаха с 79 цента на Ню Йоркската Стокова Борса. В изявление, компанията обяви, че цените на петрола са „исторически високи”. За първото четиримесечие на тази година за гориво са похарчени с 211млн. USD повече в сравнение с миналата. Земетресенията в Хаити и Чили са стрували 20-25млн. USD на Американския превозвач.

GermanWings

След като организациите за въздушна безопасност отвориха наново въздушното пространство над Германия и Европа GermanWings започва нормално осъществяване на полетите от 22 Април.

www.expedia.bg

ТРИ ЧЕТВЪРТИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛЕТИ СЕ ОЧАКВА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯТ ДНЕС 21.04.10

ТРИ ЧЕТВЪРТИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛЕТИ СЕ ОЧАКВА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯТ ДНЕС 21.04.10

След като по голяма част от въздушното пространство е отворено,агенцията за въздушен трафик Eurocontrol очаква, че 75 % от полетите предвидени за сряда ще се осъществят.

Всяка сряда 28 000 полета се осъществяват в Европейското въздушно пространство.Eurocontrol очаква днес да се осъществят 21 000 полета.

IATA оценява че кризата причинена от Исландския вулкан е донесла повече от 1.7 милярда загуби.За първите 3 дена когато въздушната криза бе най голяма от 17-19 Април, загубите се оценяват на 400 мильона долара на ден.

Кризата е ефектирала 29% от всички полети в света и 1.2 мильона пътници на ден.
www.expedia.bg

Лист на страните и статуса на тяхното въздушно пространство към 2100 GMT

www.expedia.bgЛист на страните и статуса на тяхното въздушно пространство към 2100 GMT

(Ройтерс)

Информацията е преведена от Ройтерс .Експидиа не носи отговорност за публикувания материал.

АВСТРИЯ – Въздушното пространство е отворено от Понеделнил 0300 GMT.

БЕЛГИЯ – Белгия започна да разрешава кацането на самолети и възнамерява да разреши излитането от 1200 GMT.

БОСНА – Летищата са отворени.

* ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – Въздушното пространство е отворено от 2100 GMT.

БЪЛГАРИЯ – Всички летища са отворени.

ЧЕХИЯ –Въздушното пространство и летищата са отворени от Понеделник 1000 GMT. Ситуацията ще бъде допълнително оценявана в Сряда в 1000

ДАНИЯ – Ще отвори по голяма част от въздушното си пространство Сряда в 0000 GMT

ЕСТОНИЯ – Въздушното пространство е отворено поне до Сряда 0000 GMT.

ФИНЛАНДИЯ – Въздушното пространство ще бъде затворено поне до Сряда 0600 GMT.

* ФРАНЦИЯ - Air France възнамерява да поднови полетите до далечните дестинации от Сряда, някои полети до северна европа продължават да бъдат анулирани.

* ГЕРМАНИЯ – Въздушното пространство е затворено до Сряда 0000 GMT.

УНГАРИЯ – Въздушното пространство е напълно отворено от Вторник 0800 GMT.

* ИРЛАНДИЯ – Въздушното пространство е напълно отворено.

ИТАЛИЯ – Въздушното пространство е напълно отворено.

ЛАТВИЯ – Въздушното пространство е отворено.

ЛИТВА – Въздушното пространство остава отворено до 1800 GMT, когато ще се вземе допълнително решение

ЛЮКСЕМБУРГ –Летището в Люксембург отвори в 0800 GMT, като полетите започват от 0900 GMT.

МОЛДОВА – Подновява международните полети от 0730 GMT.

ЧЕРНА ГОРА – Летищата са отворени.

* ХОЛАНДИЯ – Полети се осъществяват от Понеделник.Нощните полети се възобновяват от Вторник.

* ПОЛША – Ще отвори въздушното пространство в Сряда в 0500 GMT.

РУМЪНИЯ – Въздушното пространство е напълно отворено.

РИСИЯ – Всички летища са отворени.Аерофлот лети до САЩ през севрния полюс

СЪРБИЯ – Летищата са отворени.

СЛОВАКИЯ– Въздушното пространство и летищата отварят в Понеделник ,ситуацията ще бъде анализирана отново в сряда.

Словения – Слвенското въздушно пространство беше отворено вторник в 1000 GMT

Испания - 17 летища са отворени

Швеция – Въздушното пространство е отворено за полети северно от линията простираща се от Stromstad до Stockholm. Полетите над южна Швеция са разрешени само на голяма височина

Швейцария –Летищата в Женева и Цюрих са отворени от вторник сутринта, въпреки това има анулирани полети

Турция – Всички летища са отворени. Самолети излитащи от Черноморските градове, Sinop и Zonguldak не трябва да летат на повече от 6,000 метра.

Украйна – Киевското летище Borispol е отворено.


http://www.reuters.com/article/idUSTRE63J0M820100420?loomia_ow=t0:s0:a49:g43:r2:c0.141328:b33067964:z0